„Jadalny Kraków” – rusza nowy projekt, który będzie promować zachowania ekologiczne i prozdrowotne wśród krakowian.
Dziś Kraków, jak wiele innych miast czeka wiele wyzwań związanych ze zmieniającym się klimatem, z problemem zaopatrzenia w żywność czy energię. Projekt „Jadalny Kraków” ma pomóc w przeciwdziałaniu tym niekorzystnym zjawiskom.
„Chcemy w nim zachęcać do zdrowej diety, do kupowania żywności na miejskich targowiskach, do uprawy własnych warzyw i ziół” – poinformował w mediach społecznościowych prezydent Jacek Majchrowski.
Kraków otoczony wiejskimi terenami ma bogate tradycje rolnicze. Na przełomie XIX i XX wieku zaczął wchłaniać okoliczne osady, pola orne i wiejskie nieużytki Bronowic, Prądnika Białego, Krowodrzy czy Mogiły, gdzie powstała Nowa Huta. Regionalne produkty, zdrowa żywność cieszą się coraz większą popularnością, a chleb prądnicki, który w XV wieku trafiał na biskupi stół został (obok obwarzanka) zarejestrowany przez Komisję Europejską, jako produkt regionalny. Czas więc powrócić do korzeni.
Uprawa miejskiego rolnictwa, agroekologiczne inicjatywy, propagowanie miejskiego ogrodnictwa,
tworzenie lokalnych łańcuchów dostaw w oparciu o podkrakowskich producentów zdrowej żywności, przeciwdziałanie marnowaniu żywności, propagowanie zdrowej diety, promowanie ponownego wykorzystywania zasobów, organizowanie miejsc, w którym mieszkańcy mogą tworzyć wspólnoty, dzielić się pracą, wiedzą i doświadczeniem, działanie w myśl, że miasto jadalne jest nie tylko dla ludzi, lecz również dla mieszkających w nim zwierząt, zwiększanie bioróżnorodności i przeciwdziałanie zmianom klimatycznym – te wszystkie działania wpisują się w nową miejską strategię rozwoju. .
-Będą warsztaty, spotkania, wspólne sadzenie warzyw – w zdawałoby się nietypowych miejscach- zapowiada ZZM. Akcję będą promować specjalne naklejki z kolorowymi rysunkami roślin oraz logo akcji. Do projektu włączyły się jednostki miejskie, instytucje kultury i lokalne organizacje.
Pierwsze spotkanie nt. roli polityki w rozwijaniu agroekologicznych inicjatyw, budowaniu suwerenności żywieniowej, włączaniu rolnictwa miejskiego i podmiejskiego w struktury terenów zieleni odbędzie się w środę 1 marca w Krakowskim Centrum Edukacji Klimatycznej. Początek godz. 13:00.