fbpx
Dzieje się!

Najlepsza restauracja w Polsce – na Grodzkiej!

Facebook: restauracja Fiorentina

Szczycąca się kuchnią polską restauracja „Fiorentina” została wyróżniona w konkursie World Culinary Awards. Lokal uznano za najlepszy w Polsce i jeden z przodujących w Europie.

Położona w klimatycznym wnętrzu kamienicy „Fiorentina” wyróżniała się na kulinarnej mapie Krakowa od jakiegoś czasu. Oprócz bycia odznaczoną w kulinarnych galach czy magazynie Forbes, może się pochwalić ulokowaniem w przewodnikach Michelin czy Gault & Millau. Motywem przewodnim restauracji jest kuchnia polska bazująca na lokalnych, sezonowych produktach z elementami zapożyczonymi z włoskiej Toskanii. Specjalnością szefa kuchni Roberta Koczwary jest krwisty stek po florencku.

„Fiorentina” nie była jedyną krakowską restauracją biorącą udział w gali. Organizowany od 1994 roku konkurs, wyróżnił w tym roku także inne krakowskie lokale: „Bottiglieria 1881”, która jako jedyna w Polsce może pochwalić się gwiazdką Michelin oraz czerpiąca z francuskiej kuchni „Zazie Bistro” ulokowana na Kazimierzu.

Autor: Bartosz Bera