Ta żywność się nie zmarnuje i trafi do tych, którzy jej nie wyrzucą. Sukcesem zakończyła się tegoroczna edycja Krakowskiej Zbiórki Żywności. Wspólnie z m.in. firmami i szkołami zebrano ponad 7 ton produktów spożywczych.
Organizatorem dorocznej akcji Krakowska Zbiórka Żywności jest Bank Żywności w Krakowie. W tegorocznej edycji wspólnie z 45 firmami, urzędami, placówkami oświatowymi i innymi instytucjami zebrano 7 338 kg produktów spożywczych. To o prawie 2 tony więcej niż w ubiegłym roku i nowy rekord akcji organizowanej od 3 lat przez Miasto Kraków i Bank Żywności w Krakowie.
Organizatorzy dziękują wszystkim uczestnikom akcji za każdy kilogram podarowanej żywności.
– W 2023 roku w Polsce ludzie niedojadają z powodu biedy. To ogromny problem społeczny, który niestety nasila się wraz z wysoką inflacją. Osoby ubogie wciąż odczuwają też skutki ekonomiczne pandemii i wojny – mówi Beata Ciepła, Przewodnicząca Rady Banku Żywności w Krakowie, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności.
Według najnowszego raportu Banków Żywności w ciągu ostatniego roku pogorszyła się sytuacja ekonomiczna prawie 78 procent osób ubogich, które korzystają z bezpłatnej żywności otrzymywanej od organizacji charytatywnych. Przez inflację sześć na dziesięć z nich musi się zapożyczać, żeby samodzielnie kupić jedzenie. Tylko co czwarta osoba może sobie codziennie pozwolić na zjedzenie ciepłego posiłku do syta.
Beata Ciepła podkreśla, że nie da się wszystkim potrzebującym pomóc, ale już za miesiąc będzie następna okazja do wsparcia najuboższych otwarta dla wszystkich mieszkańców Krakowa i Małopolski. 24 i 25 listopada przeprowadzona zostanie cykliczna Świąteczna Zbiórka Żywności w sklepach.
Bank Żywności przez cały rok wspiera prawie 75 000 mieszkańców regionu, dostarczając potrzebującym około 4 000 ton żywności.