Weekend w Krakowie zapowiada się imponująco. Na mieszkańców i turystów czeka wiele atrakcyjnych wydarzeń. Oto niektóre z nich.
Wege Festiwal, 11 luty, godz. 12:00-20:00, Hala Cracovia, al. Focha 40
Największe targi kuchni wegetariańsko-wegańskiej, to okazja do spróbowania i poznania potraw inspirowanych kuchnią roślinną. Wystawcy zaprezentują zdrowe dania: od street foodu, poprzez kuchnię japońską, koreańską, afgańską, polską, aż po roślinne sery, wegańskie mięso czy przetwory. Będzie też orzechowa baklawa i puszyste wegańskie serniki.
Targ Ekosfera Stara Piekarnia, 11. luty, sobota, godz. 7:00-14:00
Zaprasza na wielką degustację przekąsek i menu śniadaniowego.
Na targach rolnicy zaprezentują przeróżne warzywa i owoce, a wystawcy kulinarni swoje najlepsze dania gorące. Na stoiskach znajdziecie: matiasy holenderskie, sery szwajcarskie, greckie oliwki i smażone mięsa z dzika. Nie zabraknie też owoców morza.
Festiwal Kawy i Czekolady 11 i 12 luty, sobota 12:00-20:00, niedziela: 12:00-18:00, Hala Cracovia
Na odwiedzających będą czekać setki litrów kawy z różnych zakątków świata, zaprezentują się kawiarnie i palarnie kawy z z różnych miast Polski. Będzie można kupić zarówno kawę ziarnistą jak i mieloną oraz akcesoria i dodatki do parzenia. Będzie też duży wybór czekolady: od mlecznej, białej, różowej po gorzką po czekolady z dodatkami.
Coś na ludowo na Starym Kleparzu, 11.02, godz. 11:30-12:30, Plac targowy – Stary Kleparz
Krakowski Babski Comber swój finał znajdzie jutro na Starym Kleparzu. Ten zapomniany krakowski zwyczaj po ponad stu latach wraca do miejskiego kalendarza obrzędowego. W Tłusty Czwartek krakowskie przekupki świętowały uwolnienie od ciemiężyciela, wójta podkrakowskich Piasków – Combra. Według podań, ciągnęły ze wsi na krakowski rynek słomianą kukłę, dokazując przy tym i śpiewając tzw. pieśni combrowe. Zabawę kończono w karczmie potańcówką.
Tegoroczny Comber jest świętowaniem kobiecości, a happening będzie okazją do wspólnego śpiewania z przekupkami na Starym Kleparzu.