Karp, to jedna z ryb najczęściej goszczących na polskich wigilijnych stołach. Można go przyrządzać na wiele sposobów, ten najbardziej znany, to smażone dzwonka w panierce. Wierzenia mówią, że łuska karpia w portfelu zapewnia pieniądze, a pod obrusem przynosi szczęście domownikom.
W tym roku karp będzie wyjątkowo drogi, inflacja, wzrost kosztów hodowli, to jak mówią właściciele stawów rybnych powody, dla których kilogram karpia może kosztować nawet 30 zł.
Warto zatem będzie skorzystać z poczęstunku przygotowanego przez miasto i właściciela gospodarstwa rybnego „Dolina Będkowska”. Dzisiaj mieszkańców podwawelskiego grodu oficjalnie zaprosił z-ca prezydenta Andrzej Kulig.
Organizatorzy przygotują w tym roku 10 tys. porcji karpia, tołpygi i amura, 3,5 tony kapusty z grochem i 3 i pół tys. litrów czerwonego barszczu. Wszystkie ryby pochodzą z gospodarstwa ekologicznego należącego do Bartłomieja Szczoczarza.
To już trzecia edycja akcji, która cieszy się uznaniem krakowian.
Degustacje będą się rozpoczynać o 16-tej i odbędą się w 6 miejscach:
5 grudnia – przy NCK
7 grudnia – na placu Wolnica
9 grudnia – przy pętli tramwajowej Kurdwanów
12 grudnia – przy Pętli Bronowice Małe
14 grudnia – przy Rondzie Mogilskim
16 grudnia – na Małym Rynku
GB