Od 30 marca do 10 kwietnia na Rynku Głównym będzie kolorowo i świątecznie. 80 wystawców z kraju i zagranicy zaprezentuje swoje tradycyjne wyroby.
Już rozpoczęły się przygotowania do corocznego jarmarku. Jak każdego roku stoiska zapełnią się pisankami, palmami, wiosennymi stroikami, wiklinowymi koszami, plecionkami i mnóstwem innych rzemieślniczych produktów.
Mieszkańcy i turyści będą mogli spróbować dań polskiej kuchni: żurku, kwaśnicy, grzybowej, czy pajdy chleba ze smalcem i ogórkiem. Wystawcy z Węgier przywiozą przyprawy i kiełbasy węgierskie, sery góralskie, węgierskie kurtoszo-kołacze. Litwini zaprezentują m.in. wędliny i ciemny chleb.
W Niedzielę Palmową odbędzie się konkurs na najpiękniejszą palmę oraz poświęcenie palm przed kościołem św. Wojciecha, a w Wielką Sobotę poświęcenie wielkanocnych koszyków.
W Wielkanocny Poniedziałek na targach pojawi się Siuda Baba. Tradycja nawiązuje do wiosennych słowiańskich obrzędów wypędzania zimy. Siuda baba, tak na prawdę usmolony, przebrany w łachy mężczyzna w towarzystwie krakowiaków i Cygana zbiera datki i szuka panien, by wysmarować je sadzą.
Targom będą towarzyszyć występy regionalnych zespołów artystycznych, pokazy obrzędów, prezentacje wielkanocnych stołów, twórczości i rękodzieła ludowego.
Targi będą otwarte od 10:00:21:00