fbpx
Obserwator

Karp coraz droższy

Dzisiaj kilogram żywego karpia na stoisku w Wieliczce kosztował 28 zł.

O wiele droższe są ryby wypatroszone, czy filety. W ubiegłym roku za płat karpia ze skórą płaciliśmy ok. 40 zł za kilogram, dzisiaj cena w jednym z dyskontów wynosi prawie 55 zł. Trzeba zatem szukać okazji, co tuż przed świętami będzie raczej trudne.

Gospodarstwa rybackie tłumaczą wzrost cen narastającą inflacją, drogą paszą, benzyną, wzrostem płac dla pracowników i wzrostem cen energii.

W ubiegłym roku kilogram żywego karpia płaciliśmy od 16- 20 zł. Średnio cena wzrosła o 30 %.

Karp stał się popularny po II wojnie światowej, wcześniej na polskich stołach gościły sandacze, szczupaki i sumy. Dzisiaj też są dostępne, ale ceny są wysokie: kg szczupaka kosztuje ponad 42 zł, suma europejskiego podobnie a za sandacza trzeba zapłacić ok. 30 zł/kg.

Autor: GB