fbpx
Kraków

Młodzi kucharze z Krakowa najlepsi! 

Fot. ZSG 1 w Krakowie

W Krakowie nie brakuje doskonałych restauracji. Znakomite menu tych lokali tworzą doskonali kucharze. Jak się okazuje, w Krakowie nie brakuje następców kulinarnych mistrzów! 

Pod koniec października w słowackiej Bratysławie odbył się Międzynarodowy Konkurs Gastronomiczny. Wśród najlepszych znaleźli się uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie. Patryk Podsiadło został uznany za najlepszego kucharza międzynarodowych zmagań organizowanych w stolicy Słowacji. Na podium najlepszych cukierników znalazł się natomiast Kacper Kułaga, który zdobył trzecie miejsce. Puchar dyrektora szkoły przyznano natomiast Magdalenie Maślance, która startowała w konkursie w kategorii „kelner”. 

Tymczasem w listopadzie odbyła się pierwsza edycja konkursu kulinarno-cukierniczego Trophee Mille Polska 2023, który odbył się podczas 30. Targów HORECA w Krakowie. Do konkursu przystąpiło 6 zespołów dwuosobowych składających się z uczennicy i ucznia ze szkół o profilu gastronomicznym. 

Jak podaje portal gastronomiczny News Gastro, najlepszą drużyną okazali się również uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych Nr 1 – Wiktoria Suchenko i Robert Szczałba. Młodzi adepci sztuki kulinarnej jako danie słone przygotowali łososia MOWI Supreme w formie Wellingtona, co spotkało się z dużym uznaniem jury degustacyjnego, a deser skomponowany na bazie białej czekolady Callebaut i dyni dopełnił dzieła. 

Następny krok dla zwycięzców to finał międzynarodowy w Reims, który odbędzie się 24 marca 2024 roku. Wtedy to nasza reprezentacja zmierzy się z najlepszymi uczniami z całego świata. 

– Jestem bardzo dumna z uczniów i nauczycieli i cieszę się, że swoją postawą i profesjonalizmem podkreślają wysoki poziom przygotowania zawodowego szkoły, ale również promują nasze miasto. W marcu będą jedyną szkołą gastronomiczną z Polski reprezentującą nasz kraj na arenie międzynarodowej – podsumowuje Agnieszka Kosek-Kotula, Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie.